Steel pan-historia


En steel pan.

Källa: http://www.heartwooddrums.com/drums.html


Steelband, är orkestrar med instrument gjorda av oljefat. Påhittiga Trinidadbor omvandlade en av industrisamhällets avfallsprodukter till effektiva musikinstrument, perfekta för karnevalsmusik. Det hela började med att de engelska kolonialherrarna 1883 förbjöd trummor i karnevalen i syfte att lugna ned det våldsamma karnevalsfirandet, som ofta ledde till upproriska stämningar. Men en karneval utan rytm var otänkbar och trummorna ersattes med bamburör som slogs med pinnar. Under 1900-talets första decennier byttes bambun gradvis ut mot järnskrot, plåtburkar och soptunnor.
På 1930-talet växte en oljeinsdustri fram på Trinidad och med den kom oljefaten. När man bankade på faten så att de blev buckliga fann man att olika stora bucklor i metallen gav toner med olika tonhöjder ifrån sig när man slog på dem. Afrikanska trumtraditioner förenades nu med bland annat kinesiska kunskaper i att tillverka gongs, och åratal av utvecklingsexperiment ledde fram till dagens oljefatsinstrument, kallat steel pan. Det är världens yngsta aukustiska musikinstrument. Fortfarande är steel pan inget standardiserat instrument, utan olika byggare har sitt eget sätt att placera tonerna på fatet.
Instrumenten i ett steelband har hela det tonomfång som krävs för att utföra avancerad orkestermusik. Melodi- och ackordinstrumenten kompletteras med en rad slagverksinstrument. Gamla bromstrummor från bilar, som slås med bitar av järnstänger fungerar som steelbandets rytmiska ryggrad.
Källa: http://www.kulturskolan.stockholm.se/default.asp?id=1854

Eftersom det inte stod något om steel pan på svenska wikipedia, så gjorde jag så här.. Hoppas att ni inte hatar mig för det.. ;P

Puss på er! <3 //Milly

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0